Taulukko tietokantana

Ulkomaan luontoretkillä on tullut tavaksi pitää listaa nähdyistä eläinlajeista. Taulukkoon nimi englanniksi ja latinaksi (jos tiedossa), paikka ja mahdollinen kommentti. En ole mikään listafriikki, mutta kirjaaminen helpottaa lajien ja tapahtumien muistamista.

Listoihin saattaa olla mielenkiintoa muillakin, joten olen muokannut niistä HTML-version verkkoon (sivun lopussa). Työnantaja on ollut joustava ja sallinut kohtuullisen määrän privaattia aineistoa webbipalvelimellaan. Se päivä on kuitenkin lähellä, että materiaali on syytä siirtää muualle. Webhotelli on mietinnässä muistakin syistä, mutta väliaikaisratkaisuna Google Docs on houkutteleva vaihtoehto.

Tony Hirst kertoo mainion havainnollisessa blogissaan, miten julkiseen Google-taulukkoon voi tehdä kyselyjä Google Visualisation API -kyselykielellä aivan kuin taulukko olisi verkossa oleva tietokanta. Kieli muistuttaa SQL-kyselykieltä. Tulosjoukon saa JSON-, CSV- tai HTML-muodossa.

Alkuperäiset taulukot ovat läppärillä Excel-tiedostoina. Toin Perun matkan lakanan Import-toiminnolla Googlelle, ja aloin leikkiä hakukielellä:

kaikki lajit, jotka näin Manu Wildlife Centerissä (MWC)
. Ei aakkostusta, ja taulukon sarakkeille A-D ymmärrettävämpi label

kultapyrstöt (oropendola) aakkosjärjestyksessä

kaikki rivit ensimmäistä lukuunottamatta, koska sen ensimmäisessä solussa ovat yhtenä pötkönä paikkalyhenteiden selitykset

So far so good, mutta vielä riittää duunia. Ensimmäisellä rivillä oleva tieto pitää saada käyttöön, samoin linkit latinalaisesta nimestä Wikipediaan.